Nasiona konopi to produkt znany ludzkości od wieków. Zewnętrznie wyglądają jak owoce lnu, gryki lub małych ziaren kukurydzy i doskonale sprawdzają się jako dodatek do koktajli, deserów czy past. Mają wiele zalet i wspomagają procesy odchudzania.
Czy możliwe jest jedzenie marihuany?
W odróżnieniu od łodyg, nasiona na zawierają kannabinolu, co czyni je całkowicie bezpiecznymi do spożycia. Z powodzeniem stosowane są w medycynie, kosmetyce, kuchni. Jedzenie marihuany przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Nasiona konopi zawierają:
- 49% olejów, w których znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe zwane Omega-3 i 6. Warto zauważyć, że ich stosunek jest idealny pod względem dziennego zapotrzebowania.
- 30% białka. Wyjątkowość nasion konopi polega na tym, że zawierają one składnik identyczny z białkiem ludzkiej krwi. Na przykład zawierają 65% globuliny i nieco mniej albuminy. Są bardzo ważne dla naszego układu odpornościowego, ponieważ wytwarzają przeciwciała. Kolejną cechą nasion jest brak glutenu, który jest charakterystyczny dla wszystkich zbóż. Dlatego jedzenie marihuany jest wskazane w przypadku osób z celiakią.
- Witaminy: E, C, grupy B, D, karotenoidy.
- Aminokwasy (łącznie 20, z których 10 nie jest odtwarzanych przez organizm ludzki).
- Minerały (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo itp.).
Czy jedzenie konopi jest zdrowe?
Udowodniono, że nasiona konopi zapobiegają rozwojowi miażdżycy, zakrzepicy, wzmacniają mięsień sercowy. Są też potrzebne, aby znormalizować poziom hemoglobiny. Jedzenie konopi jest wskazane w przypadku osób z problemami trawiennymi. Nasiona otaczają bowiem błonę śluzową przewodu pokarmowego, a tym samym ją chronią. Charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, bakteriobójczymi, dlatego z powodzeniem stosowane są w leczeniu chorób zakaźnych, procesów zapalnych. Jednocześnie działają przeciwbólowo, moczopędnie i pomagają skutecznie walczyć z bezsennością. Jedzenie konopi pozwala poprawić pamięć i koncentrację. Oprócz tego pomagają:
- Zapobiegać chorobom wątroby.
- Usuwają toksyny z organizmu, wspomagają odchudzanie, poprawiają motorykę jelit.
- Zmniejszają ryzyko gruczolaka prostaty, impotencji, bezpłodności.
- Korzystnie wpływają na stan skóry, paznokci, włosów, przedłużają młodość.
- Pozytywnie wpływają na stan ogólny podczas leczenia chorób onkologicznych.
Nasiona konopi - jak jeść i czego unikać?
Musisz pamiętać, że obróbka cieplna to coś, czego nie znoszą nasiona konopi. Jak jeść te produkty, aby zmaksymalizować ich pozytywny wpływ na nasz organizm? Nasiona najlepiej spożywać na surowo. W przeciwieństwie do innych nasion nie trzeba ich namaczać ani mielić, aby cieszyć się ich właściwościami. Spożywając je bezpośrednio, sprawimy, że nasz organizm wchłonie największą ilość składników odżywczych. Nie zaleca się też ich solić i grillować. Dziennie należy spożywać od 20 do 40 gramów. Dawka zależy też od ćwiczeń i diety, z jaką stosujemy nasiona konopi. Jak jeść je w praktyce? Kilka łyżek nasion konopi można wykorzystać w koktajlach lub bardziej złożonych posiłkach, a nawet zjeść jako przekąskę. Najczęściej są składnikami sałatek, sosów, deserów, ciast. Można z nich zaparzyć leczniczą herbatę konopną. Zmielone nasiona dodaje się do zbóż i kawy. Dobrze komponują się z suszonymi owocami, warzywami i serem. Nasiona konopi można łączyć z owocami innych roślin: lnem, sezamem, słonecznikiem.
Jadalne nasiona konopi – przykładowe menu
Popularnym wykorzystaniem nasion jest zrobienie z nich mleka konopnego. Musisz nasiona konopi wymieszać z wodą odpowiednio w stosunku 1:3. Ubij powstałą masę w blenderze i odcedź. Mleko można dodawać do sosów, przyrządzać na jego bazie różnorodne koktajle. Doskonałe połączenia uzyskuje się z bananami, gruszkami, jabłkami, mango, malinami, cynamonem, miodem. Jadalne nasiona konopi są też dodatkiem do deserów. Z ich pomocą możesz zrobić pyszną domową czekoladę. Do tego będziesz potrzebować:
- Nasiona – 40 g.
- Proszek kakaowy - 4 łyżki.
- Masło - 50 gramów.
- Cukier - 1 łyżeczka.
- Mleko - 2 łyżki.
Proporcje można zmieniać w zależności od tego, ile czekolady chcesz uzyskać. Najpierw namocz konopie w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W misce rozpuścić masło, pozostałe składniki wymieszaj w innym naczyniu i stwórz z nich jednolitą masę. Następnie dodaj masło. Gotuj jadalne nasiona konopi przez kilka minut. Wlej całość do foremek i wstaw do lodówki lub zamrażarki. W razie potrzeby można również dodać kokos, orzechy itp. Jadalne nasiona konopi polecane są też osobom, które chcą schudnąć. Ten produkt jest naturalnym środkiem tłumiącym apetyt. Nasiona konopi przyczyniają się również do przyśpieszenia procesów metabolicznych w organizmie i stymulują spalanie nadmiaru tłuszczu. Wystarczy jedna łyżka nasion konopi dziennie. Przeciwwskazaniem do stosowania nasion jest indywidualna nietolerancja. Nie należy ich również stosować w przypadku wykrycia reakcji alergicznych. Nie zaleca się też przekraczania dziennej dawki. Nadmierne spożycie nasion może wywoływać stany omdlenia, potliwość, silne bóle głowy, zawroty głowy.